Inici / GO SUBER – Grup Operatiu de modernització de la pela per millorar la productivitat

GO SUBER – Grup Operatiu de modernització de la pela per millorar la productivitat

Projecte finançat per:
“PROYECTO COFINANCIADO AL 80% POR El FONDO FEADER CON UN MONTANTE TOTAL DE AYUDA DE 532.954,36 € Asociación Europea para la Innovación en materia de productivdad y sostenibilidad agrícolas (AEI-Agri), en el marco del Programa Nacional de Desarrollo Rural 2014-2020, para el año 2018. GO SUBER is a co-funded project by European Union within FEDER, Ministry of Agriculture, Fisheries, Food and Enviroment (MAPAMA) and Pograma Nacional de desarrollo Rural (PNDR) .

http://gosuber.es/

L’absència de mecanització en els treballs d’extracció del suro, o destapament, és un dels principals problemes que arrossega la subericultura, això és, la silvicultura aplicada als suredes. El destapament segueix realitzant-se en el segle XXI com fa més de dos-cents anys, de forma manual, amb l’ajuda de la destral i la palanca, el que apunta cap a una necessària modernització.

Les condicions en què es realitza el destapament fan poc atractiva aquesta professió per a les noves generacions, a causa de la temporalitat de la feina, de la dificultat que comporta

el maneig de la destral (requereix força i habilitat), i a la perillositat de la feina (de vegades implica pujar a l’arbre). Com a conseqüència, la mà d’obra especialitzada

escasseja i envelleix, ia més, treballa amb greus mancances de seguretat.

El Grup Operatiu GO Suber reuneix diferents agents relacionats amb el sector de l’extracció del suro, propietaris forestals i centres d’investigació amb l’objecte de realitzar un Projecte d’Innovació, amb els següents objectius:

1) Modernització dels treballs d’extracció mitjançant la seva mecanització

2) Millora de les condicions de treball

3) Revisió dels sistemes i procediments d’organització de l’extracció

4) Millora en la comercialització i valoració del suro.

El projecte, en marxa des de 2017, planteja mecanitzar i revisar els sistemes d’extracció, modernitzant el destapament perquè sigui més productiu, així com millorar les condicions de seguretat i salut laboral en subericultura. El projecte es subdivideix en 8 subprojectes dels quals ICSURO coordina el de “Desenvolupament d’una coberta verda amb suport, aprofitant les seves característiques aïllants i bioabsorbents”.

  • Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone
Tancar Tancar