Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


Foto-GO-SensoVi

Els sectors vitivinícola i surer s’han aliat en matèria de sostenibilitat i recerca per mitjà del Grup Operatiu SensoVI, que vol augmentar el coneixement de l’efecte del tapament amb suro en la segona fermentació en ampolla (tiratge) dels vins escumosos en contraposició al tap corona utilitzat per la majoria d’elaboradors.

La reunió de kick off del projecte va tenir lloc l’1 de juliol a Sant Sadurní d’Anoia en presència de tots els membres del Grup Operatiu: RECAREDO, -elaborador especialitzat en llargues criances amb tap de suro natural per a la totalitat de la seva producció-, GRAMONA, -celler familiar de tradició vitivinícola, reconegut per elaborar de manera artesanal vins escumosos de llarga criança amb tap de suro natural des de principis del segle XX, amb una filosofia sostenible i respectuosa amb l’entorn-, les empreses elaboradores de taps per a vi escumós OLLER i TESA amb la coordinació de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro).

En el projecte també hi participen els centres de recerca Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la mateixa Fundació Institut Català del Suro.

Millora de la qualitat i competitivitat

Aquest projecte pilot té per objectiu millorar la competitivitat de les explotacions vitivinícoles a partir de l’estudi de l’aportació positiva del tap de suro en el procés de tiratge en lloc del tap corona. A més a més, implica l’ampliació del mercat del sector surer amb el desenvolupament d’un nou tap de suro adaptat a les condicions de la segona fermentació o tiratge. La validació del nou tap es realitza de forma analítica i sensorial. Finalment, es durà a terme un estudi de la percepció del consumidor final.

A més a més, el GO SensoVI vol augmentar el volum de negoci del sector surer català a partir del desenvolupament d’un nou tap de suro específic pel tiratge. Aquest dinamisme incidirà positivament en la quantitat de superfície de boscos de sureda gestionats de forma sostenible a Catalunya.

El suro, un material 100% sostenible

El Grup Operatiu vol preservar la biodiversitat dels boscos de sureda (declarades Zones Natura 2000) i potenciar la substitució de matèries auxiliars no reciclables com el tap corona, format per un multimaterial d’alumini i plàstic, per materials naturals i de proximitat com és el suro, que és 100% sostenible, reciclable i biodegradable i contribueix a l’òptima maduració del vi en ampolla.

El projecte GO SensoVI té un pressupost global 246.511,63€ i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea a través dels fons FEDER.

 

 

Projecte cofinançat per:

Captura de pantalla 2022-07-07 a las 12.27.42

 

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar