Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


Diseño sin título (36)

L’estudi científic “The migration of NIAS from ethylene-vinyl acetate corks and their identification using gas chromatography mass spectrometry and liquid chromatography ion mobility quadrupole time-of-flight mass spectrometry” (Vera, P. et al. (2021)) publicat a la revista Food Chemistry determina que els compostos presents en materials d’acetat d’etilè-vinil, com els que es troben en taps de plàstic, poden migrar del producte (el tap) als aliments amb els quals estan en contacte (el vi).

L’estudi de migració en qüestió identifica un total de cinquanta compostos, tant volàtils com no volàtils, en vuit taps de vi d’acetat d’etilè-vinil. D’aquests, nou són additius com antioxidants i agents reticulants. Alguns d’aquests compostos identificats com el butylated hydroxytoluen (BHT, CAS 128-37-0), està citat al Food Packaging Forum’s Food Contact Chemicals database (FCCdb) com a substància perillosa prioritària.

Un altre punt d’estudi és l’avaluació de la concentració a la que migren els compostos. Tot i que la concentració de la majoria de compostos és inferior als seus valors SML o als màxims recomanats per la classificació de Cramer, s’ha detectat que tres compostos d’un dels taps migraven amb una solució d’etanol al 20% a una concentració superior al nivell permès per aquesta classificació i que per tant no és adequat com a material de contacte amb els aliments.

El suro, el tapament natural
Davant de les alternatives existents al mercat, des de la Fundació Institut Català del Suro recomanem sempre l’ús del tap de suro, que és l’únic tapament que contribueix a l’envelliment positiu dels vins. Es tracta a més d’un producte natural, reciclable i reutilitzable que esdevé paradigma de la bioeconomia circular.

Gràcies la seva petjada de carboni negativa, el suro és també un material 100% sostenible i el seu ús contribueix a mitigar els efectes del canvi climàtic.

 

Vera, P. et al. (2021). “The migration of NIAS from ethylene-vinyl acetate corks and their identification using gas chromatography mass spectrometry and liquid chromatography ion mobility quadrupole time-of-flight mass spectrometry.” Food chemistry. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130592

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar