La nova Llei del Canvi Climàtic reconeix la importància de la gestió forestal

La nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica aprovada el passat 8 d’abril pel Congrés dels Diputats espanyol posa de relleu la importància dels boscos i d’una gestió forestal sostenible per garantir que aquests continuïn fent la seva funció ambiental i ecosistèmica. És el cas de les suredes, que desenvolupen tasques essencials com la fixació de diòxid de carboni, la creació d’ocupació a les zones rurals, el manteniment dels centenars d’espècies de plantes, mamífers, aus o amfibis i rèptils que hi habiten o la dotació de serveis ambientals com la regulació del cicle hidrològic, la conservació del sòl o la prevenció d’incendis tal i com recull l’estudi “El valor de los servicios ambientales de los alcornocales en Cataluña”.
Compensar la retenció de CO2
El text de la nova llei estableix mecanismes de compensació econòmica als propietaris forestals i silvicultors que, gràcies a les seves activitats agràries i forestals, creen embornals de diòxid de carboni que redueixen l’escalfament del planeta. També esperona l’ús i consum de productes forestals per minimitzar la petjada de carboni de sectors com el de la construcció per avançar així cap a l’eficiència energètica i la descarbonització.
L’aprovació de la nova Llei estatal de Canvi Climàtic ha estat celebrada per entitats forestals de relleu com la Confederación de Organizaciones de Selvicultores de España o el Consorci Forestal de Catalunya. Per COSE, “invertir en gestió forestal sostenible és la millor forma de mantenir els boscos perquè segueixin complint les seves funcions ecosistèmiques i ambientals”. El CFC, per la seva banda, posa de relleu que es reconeix “milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada representen prop del 80% dels nostres espais forestals”.
La nova llei climàtica és també una gran notícia pel sector surer, i el seu producte estrella, el suro, que és natural, reciclable i renovable. Els boscos d’alzina surera tenen una petjada de carboni negativa i són en conseqüència un gran actiu per avançar cap a una economia més baixa en emissions de diòxid de carboni. El reconeixement de la seva tasca és, per tant, un compromís amb el planeta que contribueix a mitigar els efectes d’un repte global de les dimensions del canvi climàtic.