Intervenció amb taps de suro reciclats al pati de l’Institut Català del Suro

L’Institut Català del Suro ha impulsat una intervenció urbanística amb taps de suro reciclats al pati d’entrada de la Fundació consistent en un escocell i un camí de suro. Es tracta d’una acció emmarcada en el projecte demostratiu d’economia circular ALCORKE per donar una segona vida als taps de suro reciclats per mitjà de la seva recollida, trituració i mescla amb coles per utilitzar-los als escocells dels arbres i paviments dels parcs infantils.
L’actuació
Per fer el camí, s’ha procedit a la neteja del pati, l’excavació d’una rasa de 20 cm i la instal·lació d’unes planxes metàl·liques al perímetre per marcar el traçat del sender. Posteriorment, s’hi ha abocat una capa de grava per drenar i s’ha aplicat la mescla de suro i aglomerats, de dos tipus diferents, per aconseguir l’efecte d’amortiment desitjat d’acord amb les normes EN1176 i EN1177 de paviments de seguretat pels parcs infantils.
Pel que fa a l’escocell, el procés ha estat similar. En el cas d’aquest producte, l’ús de suro està enfocat a una major retenció de l’humitat i a poder oxigenar les arrels dels arbres.
Ambdós prototips tenen per objectiu que siguin còmodes per trepitjar, accessibles per a tots els públics i que drenin correctament.
Amb aquesta intervenció es busca posar en valor el suro en espais d’urbanisme i, de retruc, contribuir a la circularitat d’un material 100% natural i reutilitzable que és sinònim de sostenibilitat, té una petjada de carboni negativa i que conserva la majoria de propietats un cop utilitzat.
L’estat del projecte
El projecte ALCORKE preveu diferents fases consistents en la cerca d’aglutinants i l’execució de proves de laboratori, l’optimització de temes de trituració de taps, el testatge d’escocells i paviments d’espais urbans, l’execució d’assajos estandaritzats i l’anàlisi del cicle de vida dels prototips.
Actualment s’ha desenvolupat un 70% del projecte i està previst que aquest finalitzi la primavera del 2023. El seu impuls ha estat possible gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de Residus.
Esteu interessats en aplicar-ho als vostres patis o zones urbanes?
Aquesta intervenció urbanística pot esser utilitzada com a eina educativa pel reciclatge i és un exemple de circularitat. De fet, aquest novembre del 2022 ha estat incorporada al III Catàleg de Bones Pràctiques d’Economia Circular impulsat pel Ministeri de Transició Ecològica.
Si vols aplicar-ho a les teves instal·lacions, posa’t en contacte amb nosaltres.