L’Institut Català del Suro es va crear l’any 1991 fruit d’una petició del teixit empresarial surer a la Generalitat de Catalunya per poder comptar amb una institució de recerca que facilités el desenvolupament empresarial i del producte surer i que alhora permetés al sector tenir visibilitat internacional. És doncs, un centre que neix des del consens i que compta amb la màxima representativitat, ja que l’actual patronat de la fundació (forma jurídica adquirida l’any 2019) l’integra l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) que aglutina la vessant empresarial i que n’ostenta la presidència, el Consorci Forestal de Catalunya que representa la part forestal i que n’exerceix la vicepresidència, els ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva que representen la part institucional, i una persona privada, el Sr. Guillem Genover, que és un gran coneixedor del sector surer.
El suro representa molts dels valors que avui la societat reclama per la generació d’un futur possible i sostenible. Els massissos dels territoris plens de Quercus Suber representen el pas del temps sostenible; les empreses transformadores del suro, moltes més que centenàries, representen el treball constant i amb sentit social i econòmic que fa que les coses evolucionin; el destí del suro en el món dels vins ens recorda que els aliments naturals són una finalitat legítima del que és un producte natural com també ho és el suro. La cadena del sentit, la cadena del valor. Això som.
Més de 30 anys després de la seva creació, podem afirmar que la institució que ens aglutina té més sentit que mai, ja que amb la seva tasca de recerca, de normalització i estandardització i de prestació de serveis a la indústria surera i vitivinícola al Cork Center Laboratory ha aconseguit erigir-se com gran una aliada per a surers i cellers per aconseguir el seu millor producte.
L’Institut Català del Suro ha sabut reivindicar-se com un centre d’investigació amb vocació internacional i de prestigi contrastat, participant en projectes de recerca i desenvolupament per estudiar noves aplicacions del suro o per fer front als reptes globals actuals com la sostenibilitat o la crisi climàtica. Qüestions que, sens dubte, seran estratègiques els propers anys, i per les quals les parts de la nostra cadena de valor lliurarem batalla.
Joan J. Puig,
President de la Fundació Institut Català del Suro