Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


guia ecodisseny

La Fundació Institut Català del Suro ha intervingut en qualitat d’assessora sobre tapament en l’elaboració de la guia d’ecodisseny dirigida als cellers que han impulsat la Federación Española del Vino (FEV) i Ecovidrio amb l’objectiu de promoure bones pràctiques i donar coneixement tècnic per reduir l’impacte ambiental del cicle de vida de l’envàs de vi i tots els seus elements associats, entre els quals s’hi troba el tap de suro.

De totes les opcions de tapament existents al mercat, la guia destaca que el tap de suro és el que té un menor impacte, doncs les suredes actuen com a embornals de carboni, els residus del tap de suro natural s’utilitzen per fer suro aglomerat i el suro és un producte biodegradable amb el que es pot produir compost.

Així mateix, la guia destaca que el suro és un material fàcilment reciclable i que ajuda a reduir la petjada ambiental de l’envàs de vi, ja que és una matèria primera de proximitat i renovable, no dificulta la recuperació del vidre de l’ampolla i se li poden donar nous usos que permeten posar en valor el residu. També destaca que al tractar-se d’un element monomaterial, gaudeix d’una major reciclabilitat.

Podeu consultar la guia completa aquí. Trobareu les referències al tap de suro entre les pàgines 45 i 51 i a la pàgina 88.

GUÍA-ECODISEÑO-ENVASES-VINO

La Guia

La guía d’ecodisseny incorpora un total de 70 mesures adaptades a les singularitats del sector vinícola i als elements de l’envasament primari, com ara ampolles, taps i càpsules, a més d’incloure actuacions destinades a l’embalatge secundari i terciari.

Entre les principals línies de treball hi ha:

  1. Eliminació d’elements.
  2. Millora de la reciclabilitat.
  3. Reducció del pes unitari.
  4. Reducció de la petjada ambiental.
  5. Optimització de formats.
  6. Foment de la reutilització.

A més, al document s’incorporen tota mena de recomanacions per reduir l’impacte ambiental i maximitzar el reciclatge dels elements de tancament, etiquetes, càpsules i serigrafies, etc.

La guia ofereix diverses anàlisis d’impacte ambiental tant a les fases de producció com de reciclatge. Un material especialment interessant si tenim en compte que la fase de disseny pot determinar fins al 80% de l’impacte ambiental d’un producte, segons la Fundació Ellen MacArthur. També compila formularis senzills, exemples pràctics i consells per a la fàcil implementació.

Durant la presentació de la guia, la FEV ha agraït a la Fundació Institut Català del Suro el seu assessorament en matèria de tapament

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar