Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


IMG-20161130-WA0016

 

El projecte, en marxa des de 2017, planteja mecanitzar i revisar els sistemes d’extracció, modernitzant la pela perquè sigui més productiva, així com millorar les condicions de seguretat i salut laboral en subericultura
L’absència de mecanització en els treballs d’extracció del suro és un dels principals problemes que arrossega la subericultura, això és, la silvicultura aplicada als suredes.
El destapament se segueix realitzant al segle XXI com fa més de dos-cents anys: De forma manual, amb l’ajuda de la destral i la palanca. Per tant es fa necessària una modernització.
Les condicions en què es realitza el destapament fan poc atractiva aquesta professió per a les noves generacions, deguda a la temporalitat de la feina, de la dificultat que comporta el maneig de la destral (requereix força i habilitats), i la perillositat de la feina (en ocasions implica pujar a l’arbre).
Com a conseqüència, la mà d’obra especialitzada escasseja i envelleix, i a més, treballa amb greus mancances de seguretat.

Mecanitzar els sistemes d’extracció

Creat el 2017, el Grup Operatiu Go Suber és un projecte d’innovació sobre la modernització de la pela per a la millora de la productivitat, subvencionat en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020.

“Integrat per entitats que inclouen a tot el sector, des de propietaris de suredes a instituts, associacions i centres d’investigació, el Grup ja ha superat la primera fase de creació i actualment està elaborant el projecte d’innovació”, explica Mariola Sánchez, Dra. enginyera de Forests i responsable del Laboratori de Suro l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), un dels integrants del projecte.

El projecte Go Suber contempla el desenvolupament i assaig en diversos suredes d’una nova màquina per a realitzar els talls en la surera en substitució de la destral, analitzant la seva capacitat per extreure el suro sense fer mal a la capa generadora de suro, i comparant el seu rendiment i ergonomia amb el sistema tradicional.

El treball s’amplia a altres eines que realitzen operacions auxiliars en l’extracció.

Aquests avenços es provaran en els tres territoris surers per excel·lència a Espanya: zones productores d’Andalusia, Extremadura i Catalunya.

Al final, l’objectiu és introduir mecanització en un àmbit que no la té, superant els esculls d’algunes màquines desenvolupades fa cert temps que no van arribar a complir les expectatives.

Igualment, pretén millorar les condicions de seguretat i salut en el treball dels peladors i revisar els procediments d’extracció, contemplant per exemple allargar el període dels treballs associats a la pela, reduït ara a l’època estival.

La segona part del projecte, se centrarà en millorar la productivitat de les suredes, procurant una millora en la comercialització i valorització del suro i dels subproductes de la indústria surera “.
Al final, el repte és establir unes bases tècniques per a una suberi-cultura avançada, que permeti un desenvolupament del sector surer mirant al futur, conservant els coneixements tradicionals, en el marc d’uns sistemes de seguretat i salut adaptats al segle XXI, específics per a el treball en les suredes, i donant com a resultat l’obtenció de matèria primera en major quantitat i qualitat de forma ordenada i sostenible.

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar