Participació a la Fira IN(3d)ustry

L’Institut Català del Suro participarà a la Fira IN(3D)USTRY, que se celebrarà a Barcelona del 16 al 18 d’octubre de 2018
La Fira IN(3D)USTRY és l’esdeveniment més important de tecnologia 3D. La participació de l’ICSuro ha estat possible gràcies a la col·laboració d’ACC10.
Recentment s’han introduït en el mercat bobines polimèriques d’impressió 3D gràcies a la combinació de base plàstica i suport vegetal. Alguns exemples de bobines duals són les bobines combinades amb fusta, coco o fibra de carbó. En elles s’han utilitzat PLA com polímer d’unió ja que és fàcil d’usar i està ben caracteritzat per la impressió 3D.
Seguint criteris i estratègies de l’economia circular i la bioeconomia, des de l’ICSuro proposem l’ús de subproductes de suro, donat que és un material natural, renovable, biodegradable i amb una combinació de propietats que el converteixen en únic i versàtil, com poden ser la baixa densitat, l’elevada elasticitat, l’alta resistència mecànica i al foc o la baixa conductivitat tèrmica i elèctrica, a més de ser un bon aïllant tèrmic i acústic.
El suro, a causa de les seves propietats, pot proporcionar versatilitat en termes de tecnologia d’impressió 3D i competiria directament amb altres productes de base plàstica, que tenen un major impacte ambiental.
En col·laboració amb l’empresa 3DSpider, vam desenvolupar 3DCORK, un nou producte amb base de suro (mescla de granulat de suro i un biopolímer plàstic) utilitzable per a la impressió additiva, extrusió, injecció i altres processos de manufactura. Aquest projecte va comptar amb finançament de l’Agència Catalana de Residus.
Aquest nou material es 100% sostenible gràcies a la base PLA i al percentatge de suro, superior al 20%.
El bosc de sureres és típicament mediterrani. Als seus 35-40 anys és quan pot realitzar-se la primera extracció de suro que, però, no tenen la qualitat suficient per utilitzar-se en els taps d’ampolla. No és fins passats uns 60 anys quan el suro té la qualitat necessària, la qual cosa genera un problema per als gestors dels boscos. Així, donar un nou ús al suro ‘no apte’ per a taps els suposa una solució econòmicament raonable.
Les noves aplicacions de suro de baixa qualitat, com les bobines de suro d’impressió en 3D, augmentaran el valor econòmic del suro, afavorint els propietaris forestals i fent més rendible la gestió dels boscos, comptant que el 50% dels boscos catalans no són gestionats.
A continuació podeu veure el poster que vam presentar en el congrés internacional Cork in Science and Applications que es va celebrar al 2017 a Aveiro (Portugal).