Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


Diseño sin título (16)

La Fundació Institut Català del Suro encapçala un nou projecte anomenat “Estudi del potencial de l’economia circular del sector surer” l’objectiu del qual és incrementar la competitivitat del sector del suro per mitjà de l’aplicació de l’economia circular en el seu procés productiu. 

El suro és un material amb una combinació de propietats que el fan únic, versàtil i apte per multitud d’aplicacions per a molts sectors; aquests nous nínxols de negoci afavoriran la diversificació del sector surer català, exclusivament centrat en el tap de suro per a vins.

Alhora, l’estudi busca reforçar l’exemple de circularitat del sector surer per altres sectors catalans a través d’accions de comunicació fora del propi àmbit surer.

Els antecedents

En els últims anys s’ha observat un abandonament de les suredes catalanes i una baixada de la producció per hectàrea que s’explica per la disminució del valor comercial d’aquest material, propiciat principalment per la presència de determinades plagues i malalties que no el fan apte pel tapament.

El projecte vol contribuir a un augment de l’activitat socioeconòmica vinculada al sector surer i a la correcta gestió de les suredes catalanes a partir de la dotació de majors possibilitats de rendibilitat dels subproductes, com per exemple el suro pelagrí o de primera extracció, dels i residus del sector surer que es generen, per exemple, de la fabricació dels taps i que no tenen una sortida comercial.

Paradigma de la sostenibilitat 

Aquest projecte busca posicionar la indústria surera com a paradigma de la sostenibilitat, no només per la seva petjada de carboni negativa, sinó perquè l’increment del valor afegit de tota la cadena de valor del suro i l’aprofitament de residus i subproductes de la indústria surera permetrà posar en producció noves masses forestals, la qual cosa ajuda a disminuir el risc d’incendis, combatre el canvi climàtic, fixar carboni i consolidar llocs de treball a les zones rurals. 

El projecte

L’estudi tindrà una durada de dos anys i s’impulsa gràcies als “Ajuts per a projectes de foment de l’economia circular 2020” de l’Agència Catalana de Residus.

L’inici del projecte coincideix amb l’aprovació de l’Estrategia de la bioeconomia de Catalunya 2030, que servirà per promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana i fomentar la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables. 

 

 

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar