Inici / Notícies

Notíciesd’Icsuro i del sector surer


Tap_ampolla

Cada cop hi ha més vins al mercat que prescindeixen de la càpsula d’alumini, un element que originalment es va dissenyar per protegir el tap de suro de la floridura, els bacteris o els possibles rosegadors que es podien trobar als cellers però que avui en dia té una funció purament estètica i de marca. En aquest context, són molts els qui es pregunten si val la pena mantenir la tradició per sobre del compromís amb la sostenibilitat.

Segons escriu Sean P. Sullivan a la revista Wine Enthusiast i recull el Washington Post en aquest article, “no té sentit predicar la importància de la sostenibilitat d’una banda i, de l’altra, posar un residu innecessari a sobre de cada ampolla”. I és que les càpsules d’alumini tenen un cost econòmic afegit pels cellers però també pel planeta, doncs augmenten la petjada ambiental de l’ampolla i la quantitat de residus que genera, a banda de dificultar-ne el reciclatge.

A més a més, l’ús d’aquestes càpsules entra en conflicte amb les exigències d’uns consumidors que cada dia demanen més sostenibilitat en els productes que compren.  Així ho certifica l’estudi de Nielsen “Beverage Alcohol Category Shopping Fundamentals” que recull la revista Vinepair en aquest article: el 73% dels consumidors diuen que estan disposats a pagar més pels envasos sostenibles, una xifra que augmenta fins al 83% entre els compradors més joves (entre 21 i 44 anys). 

En un context d’escalfament global i de sequera que està afectant també als productors vitivinícoles, ja hi ha iniciatives sostenibles que treballen per l’eliminació de les càpsules d’alumni per reduir el malbaratament. És el cas de la companyia Berry Bros. & Rudd, que tal com indica Sustainable Wine en aquest article ha llançat una estratègia per assolir els objectius de sostenibilitat 2030 que inclou vins sense càpsules i un pla per reciclar els taps de suro. 

El suro, un aliat

En aquest context on es treballa per assolir estratègies de residus 0, el tap de suro esdevé un gran aliat dels cellers, doncs no només és 100% reciclable i biodegradable, sinó que compta amb una petjada de carboni negativa que ajuda a reduir la petjada ecològica de les ampolles als cellers.

A més a més, amb la tendència a l’eliminació de les càpsules d’alumini i, per tant, l’exposició del tap dins l’ampolla, el suro adquireix un nou protagonisme, doncs es pot convertir en una potent eina de màrqueting que contribueixi a desplegar l’estratègia comunicativa del celler per mitjà del marcatge del tap. 

En aquest sentit, des d’Iniciativa Cork es va impulsar l’any 2018 el concurs EnoDesign Experience per potenciar el tap com a element de comunicació  a través del disseny gràfic, la personalització dels taps o la generació de codis.

 

FOTO: EnoDesign Experience, Mique (Estudio Mique)

Escriu una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tancar Tancar